Navigatie overslaan MENU

in Nieuws op 08 april 2021

Bijeenkomt ontwikkelingen programma Betrokken Buurten

VSBfonds wil de ontwikkelingen rond betrokken buurten in het land goed volgen. En we willen graag toetsen of we de goede dingen aan het doen zijn. Daarom zijn we op op donderdag 25 maart in gesprek gegaan met een groep mensen met wie we samenwerken in het hele land

In de bijeenkomst is stilgestaan bij de plannen van VSBfonds (programma Betrokken Buurten). We zijn in gesprek gegaan over de reis die bewonersinitiatieven vanaf hun start doorlopen. Voor iedere initiatiefnemer een unieke zoektocht, met tegelijk herkenbare thema’s voor alle buurtmakers die zijn gaan ‘reizen’. En we hebben stil gestaan bij alle mensen en organisaties die hulp bieden aan initiatiefnemers. Dat zijn er inmiddels best veel aan het worden en het is de vraag hoe je daarin je weg vindt als buurtmaker. En welke rol VSBfonds hierin willen spelen. Hieronder is een geanimeerd verslag. We nodigen eenieder uit om daarop te reageren.

Met veel dank voor dit inspirerende gesprek aan de mensen van o.a. Zorgvrijstaat in Rotterdam, Kenhem Community in Ede, ’t Luuske in Wellerlooij, Broedplaats de Holm in Den Andel, de Verrijkers uit de Indische Buurt in Amsterdam, Lokaal O uit Baarn, Frisse Wind uit Heerlen, de Geluksacademie in Zwolle, de KNHM Foundation, Stichting DOEN en LSA Bewoners!!

Jouw eigen buurt...
Wat komt er in je op?
Tekening van opmerkingen van deelnemers

Van geldverstrekker naar impactfonds
Wat het VSB-fonds gaat doen

  • experimenten mogelijk maken waarbij welzijnswerk beter gaat samenwerken met initiatieven
  • startende initiatiefnemers beter ondersteunen
  • verkennen hoe wij ervoor zorgen dat buurten inclusiever worden

Momenten in de levenscyclus van een initiatief

This is a block of text. Double-click this text to edit it.

Nog zo'n dilemma

Er gaan stemmen op van: "Hou je initiatief klein!". Want dan is de kans blijkbaar groter dat het succesvol blijft. Is dat een wet van Perzen en Meden? Of zet je dan bij voorbaat een rem op de groei? Hoe zou het zijn als je initiatief wel volkomen door mocht groeien? Zijn daar ook geweldige voorbeelden van?

Zorg voor de grond!

Een bodem met lekker veel schimmeldraden is hartstikke gezond. Alles wat daar groeit komt volledig tot zijn recht. Kunnen wij in wijken de betrokkenheid op zo'n manier stimuleren? is dat een mooie taak voor het welzijnswerk?

Overvragen!

Als je succes hebt met je initiatief heb je geen moment meer rust. Ze willen allemaal weten hoe je dat voor elkaar kreeg. En het liefst willen ze nog dat je komt helpen.Kunnen we deze succesvolle initiatiefnemers wat wind uit de zeilen nemen?

Hulp en wegwijzer

Hoe sluit ik mij aan bij dat initiatief? Hoe ga ik die drempel over? Hoe pakken wij dit aan? Het lukt de overheid nog niet om duidelijk te communiceren. Maar we hebben wel duidelijke wegwijzers nodig. Hoe kunnen we elkaar in Nederland nou eens lekker op weg helpen?

Zijn wij iets vergeten?
Heeft u iets gemist?
Heeft u nog wat te zeggen?

DRap@vsbfonds.nl

Visual storytelling door Frank Los