Navigatie overslaan MENU

in Verhalen op 07 november 2022

De kracht van … ontmoetingsplekken in wijken en buurten

Sterke wijken en buurten waar veel gelegenheid is om elkaar te ontmoeten, dat is waar VSBfonds in gelooft. Dorps- en buurthuizen spelen hierin een cruciale rol. Daar vindt het verenigingsleven plaats en worden activiteiten voor wijkbewoners georganiseerd. VSBfonds biedt financiële ondersteuning voor de ontwikkeling van deze ontmoetingsplekken, waarbij het veelal om burgerinitiatieven gaat. Hieronder drie inspirerende voorbeelden die konden rekenen op een donatie van VSBfonds.  

 

Heb jij zelf een idee voor een ontmoetingsplek in uw wijk of buurt? Ga dan naar onze website!

 

Thuis in Charlois (Rotterdam)
Samen even een bakje koffie doen in de Huiskamer. Aanschuiven bij de Wijkmaaltijd. Meedoen aan de Taaloefengroep of de Computercursus. Creatief aan de slag door samen te bloemschikken, te haken of te breien. Het zijn voorbeelden van activiteiten waarmee Thuis in Charlois wijkbewoners met elkaar in verbinding brengt. Voor en door allerlei soorten mensen uit de buurt. Op een laagdrempelige manier wordt hier kennisgemaakt, naar elkaar geluisterd en zetten mensen hun talenten in om anderen te helpen. Een voorziening ook voor de meest kwetsbare wijkbewoners, waar hun hulpvragen worden ontdekt en waar iedereen zijn of haar talenten en vaardigheden kan ontwikkelen. Dit alles op basis van vrijwillige inzet en in nauwe samenwerking met onder meer de gemeente Rotterdam en lokale maatschappelijke en religieuze organisaties. Dé basis voor een bloeiende wijk.

Lokaal O (Baarn)
Lokaal-O is een ontmoetingsplek voor creatieve doeners en denkers. Een warme huiskamer in Het Poorthuis, waar inwoners van Baarn zich thuis voelen, mee kunnen doen, zich gezien en gewaardeerd voelen. Dat gebeurt tijdens tal van ontmoetingsactiviteiten, koffieochtenden, buurtmaaltijden en creatieve momenten. Een fijne, vertrouwde plek ook voor mensen die veelal een klein netwerk hebben. De bezoekers, de deelnemers en de mensen die Lokaal-O laten draaien zijn divers en komen uit heel verschillende buurten. Samen bouwen zij aan persoonlijk contact, onderlinge relaties en gezamenlijke verantwoordelijkheid. Een belangrijke bijdrage aan de gemeenschappelijke verbondenheid in Baarn.

De Wijktoerist (Leiden) Stichting Sportenderwijs.nl
In de Leidse wijken Slaaghwijk en Noord wonen relatief veel gezinnen en bewoners die moeilijk rond kunnen komen en daardoor nooit op vakantie kunnen. Stichting Sportenderwijs maakte de Wijktoerist Vakantiewijzer. Met dit idee, dat ontstond tijdens de coronapandemie, kunnen mensen zelf én samen in vakantieperiodes leuke plekken bezoeken en vakantieactiviteiten doen in hun eigen wijk en stad. Denk aan een zomerterras, een wandeltour door de wijk, natuurbingo, een speurtocht of samen heerlijke hapjes maken in het park. Wijkbewoners en hun gezinnen komen zo letterlijk en figuurlijk in beweging en leren elkaar beter kennen. Het team van de Wijktoerist wordt bij het bedenken en begeleiden van activiteiten geholpen door enthousiaste vrijwilligers uit de wijken zelf.