Navigatie overslaan MENU

in Nieuws op 08 december 2020

De Torteltuin leeft!

De Torteltuin is 1993 opgericht door buurtbewoners van de Vogelenbuurt in samenwerking met de gemeente Utrecht. Bij gebrek aan passende (groene) speelgelegenheid in de buurt is een deel van een parkeerplaats omgebouwd tot de Torteltuin.

In de loop van de tijd heeft de Torteltuin een geheel eigen plek gekregen binnen de buurt en de omliggende wijken in Utrecht. De Torteltuin is binnen de stad echt uniek, omdat de speeltuin zich specifiek richt op de jongste kinderen tot en met groep 3 van de basisschool (7 jaar).

Abonnementen

De Torteltuin is een speeltuin die voor een deel gefinancierd wordt uit abonnementen. Dit levert een vaste inkomstenbron voor de Torteltuin en geeft aan hoeveel gezinnen en families betrokken zijn bij de speeltuin. Bezoekers die geen abonnement hebben, kopen losse kaartjes. In 2018 vierde de Torteltuin haar 25-jarig bestaan. De Torteltuin is een belangrijke ontmoetingsplek in de buurt.

Vrijwilligers

De Torteltuin is een particulier initiatief dat draaiende wordt gehouden door vrijwilligers. Er zijn dus altijd nieuwe vrijwilligers nodig. Bijvoorbeeld voor in het winkeltje, waar koffie, thee, limonade en tosti’s worden geserveerd.

Hieronder het verhaal van een vrijwilliger:

“Dik drie jaar heb ik me met ontzettend veel plezier ingezet voor de Torteltuin. Het begon allemaal vlak voordat de Tour de France naar Utrecht kwam. Ik had een internationale baan en was veel op reis, maar ik voelde de sterke behoefte om ook lokaal iets bij te dragen. Op dat moment kwam er een soort van noodoproep voor vrijwilligers vanuit de Torteltuin; het kwam erg bij me binnen! De situatie werd geschetst dat het risico bestond dat de Torteltuin zou verdwijnen als er niet genoeg vrijwilligers zouden zijn. Wat een slecht scenario vond ik dat, zeg. Dus ik heb me gelijk aangemeld als zaterdag-vrijwilliger en eigenlijk al snel daarna ben ik ‘opgeklommen’ als vrijwilligerscoördinator. Het zogenaamde runnen van de keet heb ik altijd een feestje gevonden. Je eigen toko draaiende houden voor een dagje, kinderen blij zien rondrennen en spelen in de Tuin, ouders lekker zien relaxen met een bakkie koffie op een bankje in de zon. Een fijne zaterdag!”