Navigatie overslaan MENU

in Verhalen op 26 januari 2021

Een buurtpark door coproductie

Buurtbewoners van de wijk Oudorp in Alkmaar gingen na jaren van overleg een samenwerking aan met de gemeente Alkmaar om in coproductie een buurtpark met een amfitheater, pluktuin en speelvoorzieningen te realiseren.

Het Groene Hart Oudorp is gelegen in het hart van Oudorp, een wijk van Alkmaar met ongeveer 13.000 inwoners. De gemeente Alkmaar gaf het terrein na langdurig en intensief overleg met de buurtbewoners de bestemming van sport, groen en recreatie. Voorwaarde van de gemeente was wel dat middels participatie ook daadwerkelijk invulling zou worden gegeven aan de feitelijke bestemming. Daarop werd door een bewonerscommissie een plan ontwikkeld.

Het plan voorziet in een specifiek groengebied met een pluktuin, wandelgebied en school(moes)tuintjes die met name voor educatie en ontspanning voor bewoners van de twee verzorgingsinstellingen van belang zijn. Door vier scholen wordt gebruik gemaakt van het grasveld voor het geven van gymlessen. Daarnaast zijn er een trimparcours en speeltoestellen zodat er gesport en gespeeld kan worden. Muziek optredens of andere culturele activiteiten zijn ook mogelijk.

Het park is er voor buurtbewoners van alle leeftijden. Ook voor de bewoners van twee zorginstellingen in de wijk. In de historische kern van Oudorp is het park nu de ontmoetingsplek voor jong en oud, waarbij buiten gespeeld en gesport kan worden. Door het gezamenlijk optrekken van buurtbewoners en kinderen wordt de onderlinge verbondenheid vergroot.