in Verhalen op 26 januari 2021
In 2017 schreef stadsdeel Amsterdam-Noord een prijsvraag uit voor een verwaarloosd terrein in Amsterdam-Noord. Een groep van drie initiatiefnemers schreef een plan want zij zagen De VerbroederIJ voor zich: een plaats waar de buurt samenkomt en zich thuis voelt. Een plek voor bijzondere ontmoetingen.
Samen met de buurt werden plannen gesmeed en ideeën uitgewisseld. Het was hard werken, maar er staat inmiddels een prachtig strandpaviljoen met een groot terras, een buurtmoestuin én een strandje met speelplek voor kinderen.
De VerbroederIJ wil de kloof dichten tussen de verschillende bevolkingsgroepen in de buurt. Dat doen ze onder andere door buurtbewoners een actieve rol te laten spelen bij de opbouw van De VerbroederIJ. En ook bij de exploitatie. Vrijwilligers uit de omliggende buurten werken samen in de tuinen en de horeca. En ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kregen een plek om te werken. Buurtbewoners worden betrokken bij het maken van de programmering en organisatie. Zo werd het een echt buurtbedrijf waar kwaliteit en professionaliteit voorop staan.
De VerbroederIJ is een sociale onderneming en is inmiddels een ontmoetingsplaats waar buurtinitiatieven worden geboren – voor de buurt en door de buurt. Waar mensen hard kunnen werken, dingen van elkaar kunnen leren en kunnen delen. Of waar je gewoon kunt hangen met een goed boek bij de kachel of een leuk gesprek in het zonnetje op het terras.