Navigatie overslaan MENU

in Verhalen op 23 september 2022

Een Utrechtse stadtuin als ontmoetingsplek

Common Ground Two biedt vluchtelingen een fijne, vreedzame buitenactiviteit. Samen met vluchtelingen en vrijwilligers gaan zij aan het werk in een Utrechtse stadstuin. De groepstuin is op deze manier een soort open-luchtbuurthuis, een plek voor ontmoetingen en gezellige activiteiten. Op deze manier komt men in verbinding met de wijk, buurt en elkaar.

Kern van Common Ground is dat men het samen doet, contact maken, elkaar ontmoeten waarbij de natuur helpt. Zo bouw je een sociaal netwerk, waar je deel van uitmaakt en een actieve rol vervult. Dit draagt bij aan herstel van vertrouwen, emotionele balans en een gevoel van verbondenheid van mensen van verschillende leeftijden met een vluchtelingen achtergrond.

Het initiatief is gestart door een Utrechtse burger, op experimentele basis om te onderzoeken of het zou aanslaan bij vluchtelingen uit het AZC. Het bleek te werken, tientallen vluchtelingen deden korte of langere tijd mee tijdens hun verblijf in het AZC. Een aantal vrijwilligers waren bereid mee te doen aan het initiatief en werkten samen met de vluchtelingen ‘op de tuin’.

Common Ground Two werkt samen met verschillende partners zoals Utrecht Natuurlijk, de beheerder van (o.a.) de Utrechtse stadstuinen. Maar de organisatie is ook onderdeel van Plan Einstein, de Utrechtse aanpak gericht op de integratie van nieuwkomers in de stad. Hier horen Welkom in Utrecht en Vluchtelingenwerk ook bij, zij zorgen voor de werving toeleiding.

Meer over Common Ground Two