in Verhalen op 11 augustus 2021
Op het platform Crowdfunding VoorNatuur zijn er de laatste paar maanden een aantal hele succesvolle campagnes gevoerd, waaronder de Gelukkige Groentes Zelfoogsttuin (heeft 214% van het doelbedrag binnengehaald), Schaapskudde Doorn (die na een week al op 86% zit) en Boomgaard Rorik. Lees hier hoe de initiatiefnemers van Boomgaard Rorik hun netwerk hebben ingezet en zo een succesvolle crowdfundingcampagne voerden!
De initiatiefnemers Aisha en Anne hadden als doel gesteld om in totaal €22.000 bij elkaar te crowdfunden om hun droom voor een bio fruitboomgaard werkelijkheid te laten worden. Aisha en Anne willen in de boomgaard niet alleen appels en peren gaan telen, maar ook theaterlessen verzorgen voor 65+ers, excursies voor schoolklassen organiseren en workshops geven over het maken van cider. Een boomgaard met verschillende doelen en dromen.
Maar even terug van droom naar werkelijkheid, want eind november begonnen zij aan deze campagne. Een van de tips die wij altijd meegeven, is het in kaart brengen van je netwerk. Wie zijn er eventueel bereid om een donatie te doen en welke mensen gaan sowieso doneren, omdat ze jou leuk vinden als persoon? ‘Wij gingen hiermee aan de slag en kwamen allebei niet verder dan 10 á 15 goede vrienden’, aldus Anne. Dat haar vrienden gul zijn wisten zij wel, maar dat zij ieder €1.000 kwijt konden aan de boomgaard was iets te optimistisch. Dus ook zij moesten verder kijken om die duizenden euro’s bij elkaar te halen. De club goede vrienden werd uitgebreid en Anne en Aisha kwamen er achter dat hun netwerk groter was. Buiten deze 10 á 15 goede vrienden om deden ze ook een beroep op de mensen die ze net iets minder vaak spreken.
‘Een brutale actie was toch wel het bellen van de moeder van een vriendinnetje van vroeger. Daarnaast werkte potentiële donateurs meerdere keren spammen ook heel goed. Dat voelde heel ongemakkelijk maar wierp wel zijn vruchten af,’ aldus Aisha. Potentiële donateurs ervaren soms een drempel om tot actie over te gaan. Zij moeten het nut inzien van het initiatief, de urgentie inzien van het doneren op dat moment en de tijd hebben om het ook echt te doen. Iets waar bijna alle initiatiefnemers mee worstelen. Volgens Aisha helpt het ontzettend om elke dag, het liefst meerdere keren, content te posten op de social media kanalen. ‘Zo plant je zaadjes in de hoofden van mensen en worden zij er constant aan herinnerd dat wij keihard bezig zijn om het bedrag binnen te halen. Maar wat nog het beste werkt, is mensen opbellen of persoonlijk vertellen waar je mee bezig bent. Als er geen corona was geweest, had ik een heel groot diner georganiseerd en iedereen vertelt over Boomgaard Rorik. Dan heb je plezier en je voert campagne, twee vliegen in één klap.’
Het netwerk werd uitgebreid en de euro’s en het vertrouwen in de campagne stroomden binnen. Geen verrassing dus dat na 38 dagen campagne voeren een ruime 23 duizend euro op de teller stond. ‘Wij hebben nu een ongelofelijke schat aan mensen die achter ons staan en dat is een van de meest waardevolle bijkomstigheden van deze campagne, waar wij totaal niet op hadden gerekend.’ Bij Voor je Buurt zien we vaak dat crowdfunden meer is dan geld inzamelen. Er wordt niet alleen geld opgehaald, maar ook een community gecreëerd van mensen die affiniteit hebben met het onderwerp en zich betrokken voelen bij een initiatief.
‘Wij zijn nu druk bezig met het opbouwen van de boomgaard en de beloningen uitkeren’. Anne en Aisha hebben namelijk buiten de beloningen voor kerst en oud en nieuw ook nog 300 andere beloningen ‘verkocht’, die ze nog gaan leveren aan de donateurs. Genoeg te doen dus.
Dit is een bericht van Voorjebuurt.
Lijkt het jou leuk om als vrijwilliger te helpen aan de opbouw van deze boomgaard neem dan contact op met boomgaardrorik@gmail.com.
Dit laat zien dat ook in deze tijden het mogelijk is om succesvol campagne te voeren. Laat het ons weten via info@voorjebuurt.nl als ook jij een goed idee hebt of meld je aan op een van onze platformen.