Navigatie overslaan MENU

in Nieuws op 05 augustus 2021

Natuurijsbaan gered dankzij crowdfunding

Utrechters Paul Redeker en Robbert van Vliet dachten vaak terug aan de tijd dat ze met hun schaatsen op natuurijs stonden. Ze richtten daarom IJsclub Siberia op en realiseerden met deze vrijwilligersorganisatie in 2015 een natuurijsbaan in Park de Watertoren in de Utrechtse wijk Overvecht.

Een lekke ijsbaan bedierf helaas al snel de schaatspret. Om de ijsbaan te redden, stelde de gemeente Utrecht afgelopen jaar 75% van het benodigde bedrag voor een kleidijk beschikbaar. De vrijwilligers van IJsclub Siberia haalden de rest van het geld op door middel van een crowdfundingcampagne op het Utrechtse platform Voor je Stadsie. Mede dankzij de succesvolle campagne kan er bij een aantal nachten vorst in de winter weer geschaatst worden in de wijk onder het genot van een warme chocomel met slagroom. Voor je Buurt sprak met Robbert van Vliet, één van de initiatiefnemers van IJsclub Siberia en de trekker van de crowdfundingcampagne. We praatten over de ontstaansgeschiedenis van de ijsbaan en over de dingen die zij deden om hun crowdfunding tot een groot succes te maken op Voor je Stadsie.

Nostalgisch schaatsen
Bij Paul Redeker en Robbert van Vliet werd schaatsen er met de paplepel ingegoten. Het liefst gingen ze vroeger schaatsen op natuurijs. Naast het afzien tijdens lange tochten, hebben ze ook goede herinneringen aan de gezelligheid op de natuurijsbanen. Met familie en vrienden rondjes rijden en daarna met gloeiende wangen warme chocolademelk drinken. In 2014 ontstond bij de twee mannen daarom een plan om ook een natuurijsbaan te realiseren in Utrecht. De nostalgie van toen, gewoon om de hoek. In samenwerking met de Gemeente Utrecht is in 2015 de natuurijsbaan in Park de Watertoren in de wijk Overvecht gerealiseerd.

Een lekke ijsbaan

Op de natuurijsbaan kan in principe geschaatst worden als het drie nachten achter elkaar matig tot streng heeft gevroren en er een ijsdikte is van 7 cm. Helaas werd al gauw duidelijk dat er iets mis was, omdat het water wegliep. De kraan stond vaak tot wel 28 uur aan, om maar 30 centimeter water op de ijsbaan te krijgen. “Vanaf het begin af aan merkten we al dat het water wegliep, maar we kwamen er pas na twee jaar achter wat er precies aan de hand was. Op een gegeven moment hebben we met een hydroloog hoogtekaarten gemaakt. Toen bleek dat de ijsbaan één meter boven grondwaterpeil aangelegd is, waardoor het water sowieso weg stroomde naar het laagste punt.” Na grondig onderzoek werd duidelijk dat er een kleidijk moest worden aangelegd, zodat het water blijft staan. De kosten hiervan werden geschat op €23.000.

Crowdfundingcampagne
Om de ijsbaan te redden, stelde de gemeente Utrecht afgelopen jaar 75% van het benodigde bedrag voor een kleidijk beschikbaar. “De gemeente zei dat we de rest zelf moesten opbrengen. Toen kwam crowdfunding via Voor je Buurt in beeld.” De vrijwilligers van IJsclub Siberia haalden door middel van een crowdfundingcampagne op het Utrechtse platform Voor je Stadsie met succes de overige 25% van het benodigde bedrag op. “In vier weken is het gewoon gelukt! Het was verbazingwekkend hoeveel kleine donateurs we hadden. Er waren 145 donateurs, waarvan een kleine tien sponsoren en bedrijven waren. De rest zijn allemaal donaties geweest van particulieren, uit Overvecht, maar ook van mensen uit de omgeving die ons kennen.”

Doneren voor klei?
Robbert van Vliet had niet verwacht dat zoveel mensen een donatie zouden doen voor klei. Het crowdfunden vond hij in het begin dan ook wel spannend. “De ijsbaan is aangelegd voor €8.000. Voor maatregelen die we moesten nemen om de ijsbaan waterdicht te maken, hadden we ongeveer €23.000 nodig. Ik voelde een enorme schroom om zo’n groot bedrag te vragen voor een kleidijk, vooral in deze tijd van armoede én vooral in een wijk als Overvecht. Daarnaast realiseer ik me ook dat je met driehonderd leenschaatsen wel gewoon een super leuk winterevent kunt neerzetten dat laagdrempelig is.”

Updates, acties en beloningen
De leuke updates van IJsclub Siberia op de campagnepagina en sociale media hebben zeker weten bijgedragen aan het succes van de crowdfundingcampagne. “Een professional heeft filmpjes voor ons gemaakt. Die filmpjes hebben er heel erg toe bijgedragen dat ons project zichtbaar is.”* Daarnaast waren ook de acties en beloningen erg leuk bedacht. Donateurs die €25 doneerden, mochten bijvoorbeeld gezellig warme chocolademelk drinken en berenkoekjes eten met mascotte Sibeertje rondom het kampvuur. “We hebben eromheen ook een loterij gehouden en dat was gewoon echt heel leuk! Van buttons winnen, tot suikerbrood, tot een paar schaatsen. De hoofdprijs was een huskyslee rit met echte husky honden. Op een slee met wieltjes dat wel. De mensen die dat hebben gewonnen reageerden heel enthousiast.”

Van donateurs krijg je ambassadeurs
“Dat stukje wat op papier staat, ‘van donateurs krijg je ambassadeurs’, die slag lijken we nu ook wel echt te maken. Ik probeer echt wel elke maand een bericht op Voor je Buurt te plaatsen om die club van 145 mensen betrokken te houden.” IJsclub Siberia is ook actief op Facebook, Instagram en Twitter. “We worden ook meer bewust van het nut van onze nieuwsbrief, die twee keer per jaar uitkomt. Je merkt toch wel dat mensen toch wel behoefte aan hebben aan informatie. Terwijl ik zelf altijd wel een beetje het gevoel heb gehad dat ik ze maar aan het spammen ben met alles.” Mensen die niet online actief zijn, spreekt Robbert face to face in de wijk. “Ik loop de olifantenpaadjes af in Overvecht. Je wordt ook gewoon een herkenbaar gezicht. Zeker als je jezelf laat zien op de feestjes in de buurt.”

Ideeën genoeg
Bij het wel en wee van de ijsbaan zijn zo’n tien vrijwilligers betrokken. Daarnaast zijn deze en andere vrijwilligers ook nog druk met de organisatie van de andere evenementen van IJsclub Siberia. De gezelligheid rondom de nostalgische ijsbaan inspireerde de vrijwilligersorganisatie namelijk om meer laagdrempelige natuur- en sportactiviteiten te organiseren in Overvecht. “Er zijn ideeën genoeg.” Ze organiseren inmiddels tal van buitensportactiviteiten, zoals “De Avonturenclub”, “Glow in the Park” en “De Siberia Challenge” Omdat iedereen al zo druk is, was het voeren van campagne wel een hele opgave. “Iedereen is druk en om dan ook nog vier weken dag in dag uit met zo’n crowdfunding bezig te zijn, is wel veel gevraagd. Maar het crowdfunden was echt heel erg leuk! Wie weet; misschien is het in de toekomst nog eens nodig.”

*IJsclub Siberia heeft door middel van het eigen netwerk een professional bereid gevonden om vrijwillig een aantal filmpjes te maken. Wil je ook een mooi filmpje maken of een passend logo creëren en lukt dit jou en je netwerk niet? Studenten van het Grafisch Lyceum Utrecht kunnen een campagne ondersteunen met het vormgeven van promotiemateriaal. Ze zijn goed in het maken van leuke flyers, posters, logo’s en (animatie)filmpjes. Ook geven zij graag advies over het opzetten van social-mediakanalen.