Navigatie overslaan MENU

in Nieuws op 16 december 2022

Hoogstamfruitboomgaarden in Schouwen-Duiveland

Jordi van der Meijden, medeoprichter van KlusmetPlus uit Zeeland vertelt hoe in 2018 begon als studentbedrijf: ‘we koppelen ouderen die hulp nodig hebben bij klusjes aan jongeren die wat willen bijverdienen en die zich willen inzetten voor ouderen in de buurt. Maar omdat we alle aanmeldingen handmatig moesten verwerken, konden we de toestroom van jongeren bijna niet meer aan.’

Het project “Sociaal verbinden in hoogstamfruitboomgaarden” is een initiatief om bewoners uit de omgeving van Schouwen-Duiveland te verbinden. In 16 verschillende dorpen worden nieuwe boomgaarden ontworpen.

Een boomgaard als ontmoetingsplek is een originele manier om betrokken bewoners uit de regio en toeristen samen te brengen. De nieuwe boomgaarden dragen bij aan een grotere leefbaarheid van de omgeving. Verspreid over het bovenste eiland van Zeeland moeten de nieuwe boomgaarden ook als trekpleister gaan dienen voor toeristen. In 2023 moeten alle boomgaarden klaar zijn. Bewoners zijn daarnaast van plan om activiteiten en evenementen te organiseren.

Het ontwerpen van de boomgaarden gebeurt met een nieuwe manier van samenwerken tussen bewoners en lokale overheid en is gericht op het creëren van betrokkenheid bij de omgeving van bewoners. De nieuwe manier van samenwerken is een groot succes. Betrokkenen merken dat het zorgt voor grote interesse en positieve reacties op het project. Dat komt omdat Stichting Hoogstamfruitboomgaarden Schouwen-Duiveland de bewoners zoveel mogelijk bij het project betrekt. De nieuwe boomgaarden zijn door de bewoners samen met de gemeenten ontworpen en aangelegd. De boomgaarden worden door bewoners toekomst bestendig onderhouden.

Waarom steunt VSBfonds dit project?

De boomgaarden zorgen voor verbinding tussen mensen. Het project is ontstaan omdat lokale gemeenten en bewoners van de omgeving met elkaar samenwerken. In de toekomst moeten de boomgaarden voor verbinding gaan zorgen. Bewoners willen toeristen en bezoekers motiveren om de boomgaarden te bezoeken door activiteiten te organiseren. Genoeg redenen om dit sociaal maatschappelijke project financieel te steunen.