Navigatie overslaan MENU

in Nieuws op 24 mei 2022

Kom naar het We doen het samen! Festival

Zin in een dag vol inspiratie, nieuwe kennismakingen en interessante workshops? Wil je jouw burgerinitiatief, project of idee een boost geven? Kom dan naar het We doen het samen! Festival op zaterdag 25 juni in de Prodentfabriek in Amersfoort.
Door het zichtbaar maken van initiatieven van actieve bewoners, kunnen we elkaar inspireren en aanmoedigen om ons in te zetten voor een nieuwe samenleving waarin iedereen meedoet. Het festival wil dit stimuleren en het succes van vele lokale initiatieven in héél Nederland laten zien en vieren.

Programma
Het We doen het samen! Festival betekent gezelligheid, praktische tips, inspiratie én het verkennen van financiële mogelijkheden voor jouw project. Je kunt meedoen met workshops, luisteren naar bijzondere sprekers of kennismaken met verschillende fondsen en organisaties die jouw initiatief een stap verder kunnen helpen.

Uitreiking beste burgerinitiatief Nederland
Zo vindt de uitreiking van Kern met Pit plaats: een uitdaging voor mensen om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Jaarlijks doen er ruim honderd bewonersgroepen mee om hun eigen buurt te verbeteren. Ook dit jaar staan de winnaars van de twaalf provincies op het podium in de hoop dat zij naar huis gaan met de ‘Gouden Pit’: een prijs van 3.000 euro voor het initiatief.

Gereedschap
Als bezoeker kan je kiezen uit ruim 25 workshops die variëren van ‘soft skills’ zoals storytelling, crowdfunding en het maken van een actieplan, tot meer praktische en concrete kennis over maatschappelijk vastgoed en het opzetten van een buurt(cultuur)fonds. Op het Buurtplein kan je bij verschillende fondsen en organisaties terecht voor advies en praktische een-op-een gesprekken. Ook zijn er stands van burgerinitiatieven die laten zien wat zij voor lokale oplossingen hebben bedacht en vertellen zij hun verhaal. Al het ‘gereedschap’ voor de doeners van Nederland, is te vinden op het festival.

Inspiratie
Trendwatcher Farid Tabarki en geluksprofessor Leo Bormans delen hun eigenzinnige en kritische visie op actief burgerschap. Tabarki gaat in de op de ‘vloeibare samenleving’ waarin het midden steeds meer verdwijnt en er veel meer macht naar het lokale zou moeten gaan. Bormans pleit voor geluk en hoop in deze nieuwe tijden. Jacquelien Willems is de bedenker van het Jam Cultures Spel en neemt je tijdens een wervelende sessie mee in de wereld van diversiteit en inclusie. En dr. Steven de Waal gaat tijdens zijn Ella Vogelaar Lezing dieper in op het burgerinitiatief als de cruciale stap in vernieuwing van publieke diensten.

Uniek optreden Stef Bos
Met zanger en kleinkunstenaar Stef Bos kan je even tot rust komen, om het leven te vieren en om zowel voor- als achteruit te blikken. En hoe doe je dat beter dan met de muziek van toen en nu?

Partners
VSBfonds is een van de kernpartners van het festival naast KNHM Foundation, Stichting DOEN, Oranje Fonds, Nederland Zorgt Voor Elkaar, Vereniging NOV en LSA Bewoners. Ook zijn er diverse partners die meehelpen het festival inhoudelijk vorm te geven. Al deze organisaties geloven in actieve bewoners en willen dit graag stimuleren door de levensvatbaarheid van hun initiatieven in heel Nederland te vergroten.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.wedoenhetsamen.nu. Vragen kun je mailen naar: info@wedoenhetsamen.nu