Navigatie overslaan MENU

in Nieuws op 02 december 2021

Nieuwe bundel Wij in de Wijk (3) toont de kracht van bonding

Hoe bereik je dat in wijken en buurten mensen prettig samenleven en naar elkaar omkijken, ook naar medebewoners in een kwetsbare positie? De net verschenen casusbundel Wij in de Wijk 3 laat zien dat bonding en zelforganisatie hierbij een belangrijke rol kunnen spelen.

Overal in Nederland werken inwoners, sociaal professionals en mensen van gemeenten samen om hun leefomgeving prettiger, leefbaarder en socialer maken. Vanuit het project Wij in de Wijk beschrijft Movisie hoe betrokkenen dit aanpakken. Wat zijn hun ervaringen, successen en tegenvallers?

Eerder publiceerde Movisie al twee bundels, Wij in de Wijk 1 en Wij in de Wijk 2, die initiatieven belichten die zijn gericht zijn op bridging, waarbij mensen verbinding zoeken met personen buiten de eigen groep.

Bonding

De zojuist verschenen casusbundel, Wij in de Wijk 3, kent een andere focus: initiatieven die draaien om bonding, het samenbinden van mensen die zich in elkaar herkennen of een bepaald belang delen. De reden is dat Movisie steeds vaker de positieve kanten van bonding ontdekt. Waar mensen elkaar kunnen opzoeken op basis van wat ze bindt, wordt het contact makkelijker, is er sneller begrip en herkenning.

Klik hier om de bundel te bekijken.

De Oude Bieb

Een mooi voorbeeld uit deze bundel  is ‘De Oude Bieb’ in de Groningse wijk Lewenborg. Dit is geen bibliotheek maar een sociale huiskamer met een inpandige kringloopwinkel. Een ontmoetingsplek waar het bruist van activiteiten georganiseerd door en voor wijkbewoners die het financieel niet breed hebben. De VPRO heeft dit ook in beeld gebracht in de docuserie ‘Kracht van de kringloopwinkel’. Op de website van De Oude Bieb kunt u dit op deze pagina terugkijken.

Meer informatie leest u op de website van Movisie.