Navigatie overslaan MENU

in Nieuws op 08 december 2020

Veur Mekaar Bergentheim voorbeeld voor heel Nederland

Als we het hebben over geslaagde sociale initiatieven in Nederland om te zien waar mensen in een krachtige samenleving toe in staat zijn. Is Veur Mekaar een prachtig voorbeeld, van wat er met de kràcht van de samenleving te realiseren is. In dit dorpshuis wordt een grote variëteit aan activiteiten georganiseerd met de buurt.

Veur Mekaar is een buurthuis in het centrum van Bergentheim dat wordt beheerd door inwoners van het dorp, vóór inwoners van het dorp. In het buurthuis krijgen oudere en jongere dorpsbewoners de mogelijkheid om met elkaar activiteiten te ondernemen. Verschillende groepen dorpsbewoners leren elkaar in het buurthuis beter kennen, waardoor de leefbaarheid van het dorp beter zal worden. Veur Mekaar heeft haar deuren in september 2016 geopend.

De deur staat open

Met de komst van Veur Mekaar heeft Bergentheim een plek gekregen waar bewoners overdag een kopje koffie/thee kunnen halen, de krant kunnen lezen of na het boodschappen doen even kunnen bijpraten met een dorpsgenoot.

Dorpsbewoners kunnen hier 6 dagen per week van 10 tot 17 uur terecht voor een kopje koffie of thee, een broodje of om de krant te lezen. De prijzen zijn laag (een kopje koffie kost €0,50 en een maaltijd €5,-) zodat het voor iedereen mogelijk is om binnen te stappen.

Daarnaast biedt VeurMekaar activiteiten aan:

Spelletjes ochtend

Elke maandagmorgen staat Veur Mekaar in het teken van spelletjes. Er is gelegenheid voor kaarten, rummikub, sjoelen en nog veel meer. Natuurlijk is er ook ruimte om gewoon een praatje te maken of om een lekker kopje koffie/thee te drinken.

Creatieve ochtend

Elke dinsdagochtend komt een groep mensen bij elkaar om te handwerken. Borduren, breien, kaarten maken, haken zijn favoriet met prachtige resultaten. Iedereen kan gewoon binnenlopen en eventueel meedoen. Ook wie niet van handwerken houdt is welkom voor een kopje koffie of een praatje.

Mamacafe

Je hoeft het niet alleen te doen! Samen is veel leuker dan alleen. We zijn er Veur Mekaar. Een plek om naar toe  te gaan als zwangere, ouders of opvoeders waar je ervaringen kunt delen. Inspiratie op kan doen en het vooral gezellig is! Elke woensdagochtend om 10 uur staan de deuren open voor ontmoeting met andere ouders en opvoeders. De kinderen zijn dan ook welkom!

Klaverjassen

Elke donderdagochtend is er de mogelijkheid om te klaverjassen bij VeurMekaar. Voor degene die nog niet veel ervaring heeft wordt er ook les gegeven. Natuurlijk is er ook ruimte om gewoon een praatje te maken of om een lekker kopje koffie/thee te drinken.

Samen eten

Elke dinsdag- en donderdagavond serveren de vrijwilligers van Veur Mekaar een heerlijke maaltijd. De 3-gangenmaaltijd is telkens anders. De ene keer staat er aardappel-groente-vlees op et menu en de andere keer een pasta- of rijstgerecht.

Een ommetje

Elke dinsdag om 13.00 en 19.00 uur wordt er gewandeld in en rond Bergentheim. Lekker en gezond! Je kan kiezen tussen een kort rondje en een wat langer rondje. Deelname is gratis. Start en finish bij VeurMekaar. Een keer meedoen? Opgave is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.

Jeu de Boules

In de maanden april t/m september is de jeu-de-boulesbaan bij ons buurthuis elke middag (met uitzondering van de zondag) open. Wie een balletje wil gooien kan zijn of haar eigen spullen meenemen, maar er zijn ook ballen aanwezig bij VeurMekaar. Vraag onze vrijwilligers ernaar.

SeniorWeb

Whatsappen, Facebook, het bezoeken van websites. Het leven is leuker als je met de computer, tablet, smartphone kunt doen wat je graag wilt.

Zaterdagmiddag inloop

Op zaterdagmiddag is er ook een activiteit. Van 14 – 17 uur kan er bij Veur Mekaar naast sjoelen en kaarten ook gedart worden.

Bingo

Regelmatig organiseert Veur Mekaar een bingoavond. De bingo is een gezellig uitje voor iedereen. Veur Mekaar trekt hiermee iedere keer een volle zaal.

Kinderbingo

Eens per kwartaal organiseert Veur Mekaar een bingoavond voor kinderen tot en met 12 jaar. De prijzen worden beschikbaar gesteld door ondernemers uit het dorp en een deel wordt gekocht.

Filmavond

Een film kijken is leuk. En nog leuker is het om dat samen met anderen te doen. Daarom draait Veur Mekaar eens per maand een film. Niet zo maar een film die al een aantal keren op tv is vertoond, maar films om te bekoren, om van te leren en te informeren

Workshop buitenlandse hapjes

Wat van ver komt is lekker. Altijd al eens Afrikaans, Syrisch of Indonesisch willen koken? Grijp dan je kans en volg een workshop buitenlandse hapjes maken bij Veur Mekaar.

Koken met kids

Veur Mekaar biedt eens per maand kinderen t/m 12 jaar kooklessen (m.u.v. van juli en augustus).

Jeugdavond (BANJO)

Regelmatig zijn er in het buurthuis activiteiten voor de jeugd. De jeugd van Bergentheim (BANJO) organiseert deze avonden samen met vrijwilligers van Veur Mekaar. Er staat telkens iets anders op het programma (darten, muziek, dropping etc.).